Nyitva tartás : hétfőtől - péntekig 7:30-19:00, Szombaton 7:30-12:00
  Tel : +36 77 581 029

Tényleg beleőszülhetünk a stresszbe?

Valószínűleg mi magunk is sokszor mondtuk már, hogy „Azt hittem, ott őszülök meg!”. De vajon van valóságalapja a mondásainkban, szófordulatainkban, sőt népmeséinkben is megtalálható haragba, stresszbe vagy bánatba való beleőszülésnek?

Hajunk őszülését a hajszálakban lévő pigmentek számának csökkenése okozza, ezért pedig az úgynevezett melanociták – vagyis a melanint termelő sejtek – öregedéssel járó visszafejlődése a felelős. A folyamat fokozatos, és mindenkit elér, arra pedig egyelőre nincsen tudományos bizonyíték, hogy bármi is a melanociták működésének hirtelen visszaesését tudná okozni. Az, hogy mikor kezdünk el őszülni, nagyrészt a genetikán múlik, azonban – a napsugarak, a stressz, az egészségtelen étkezés vagy a dohányzás által siettetett ráncosodáshoz hasonlóan – hajszínünk megtartásánál is sok múlik az életmódon.

A melanociták élettartamán kívül a szakértők szerint más megközelítésből is foglalkozhatunk az őszüléssel, ez pedig a fejbőr vérellátása, amely stressz hatására jelentősen csökken. Egyes vélemények szerint befolyásolhatja a hajhagymák állapotát, és akár a hajszálak pigmentáltságát is, azonban az elmélet egyelőre nem bizonyított. Egyes betegségek viszont köztudottan és tudományosan is bizonyítottan okozhatnak őszülést. Ilyenek egyes autoimmun betegségek, illetve a vitamin- vagy vashiány, ezek esetén azonban a betegség okát megszüntetve általában megállítható a haj pigmentáltságának csökkenése.

Egy másik kiváltó ok lehet a stressz. Sokan számolnak be arról, hogy egy-egy ismerősük szinte egyik pillanatról a másikra vált őszhajúvá. Ezt pedig legtöbbször egy igen jelentős, rossz élményhez kötik. Szakértők szerint azonban, ha lehet is valami az ilyen esetekben, az valójában nem a hirtelen őszüléshez köthető, hanem a sokk és az érzelmi nyomás hatására érzékenyebbé vált hajhagymákhoz. Egy nagyobb stresszhatás esetén ugyanis nem ritka, hogy erős hajhullás kezdődik el az érintett embernél, ekkor pedig nagyrészt a még pigmentált hajszálak fognak kihullani, arányaiban sokkal több őszhajszálat hagyva ezzel a fejbőrön.