Nyitva tartás : hétfőtől - péntekig 7:30-19:00, Szombaton 7:30-12:00
  Tel : +36 77 581 029

Sokszor szomjas? Ez lehet az oka!

Néha súlyos egészségügyi problémákra utalhat az állandó szomjúság, azonban sok esetben nincs komoly oka. Lássuk a leggyakoribbakat!

  1. Kevés H2O

„A dehidratáltság a fő oka annak, hogy az emberek szomjasak. Utóbbi abból adódik, hogy egyszerűen nem fogyasztanak elegendő vizet” – nyilatkozta az amerikai háziorvos, Dr. Natasha Bhuyan. Hozzátette, hogy minden embernek eltérő mennyiségű vízre van szüksége, hiszen például egy sportolónak többet kell innia.

  1. Étrend

A ketogén diéta szerint étkezők sokszor küzdenek mellékhatásokkal, melyek közül az egyik leggyakoribb az állandó szomjúság. Ez abból adódik, hogy a ketogén diéta során kevesebb szénhidrátot viszünk be a szervezetünkbe, viszont a szénhidrát több vizet képes eltárolni, mint a zsírok és a fehérjék.

  1. Pajzsmirigy problémák

A pajzsmirigy túlműködése különböző hatással lehet az emberek szervezetére. A túlzott szomjúság önmagában nem ad okot az aggodalomra, de érdemes résen lenni, ha olyan panaszok is fellépnek, mint a hirtelen fogyás, a kézremegés, a kimerültség vagy a szorongás.

  1. Cukorbetegség

Az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség is okozhat ilyen tünetet, azonban a chicagói orvos, Dr. Peter Mayock fontosnak tartja kiemelni, hogy az állandó szomjúság nem jelent egyet a diabétesszel. Dehidratáció során a szervezet meg akarja tartani a folyadékot, míg cukorbetegség esetén arra törekszik, hogy megszabaduljon a cukortól, ezért gyakrabban kell pisilni. Amennyiben azonban sokszor szomjas, többször és sokat kell pisilnie, és homályosan lát, akkor ajánlott egy orvos felkeresése, ugyanis e három tünet együttes megléte utalhat cukorbetegségre.

  1. Gyógyszerek

Rengeteg gyógyszernek (antidepresszánsok, vérnyomáscsökkentők, allergia elleni készítmények) lehetnek olyan mellékhatásai, mint a gyakori vizelés vagy a szomjúság. Egyeztessen orvosával, ha ilyen panaszokat tapasztal.

forrás: Benu.hu