Nyitva tartás : hétfőtől - péntekig 7:30-19:00, Szombaton 7:30-12:00
  Tel : +36 77 581 029

Mit tegyünk, ha megfázott a csecsemő?

 

A kisbaba immunrendszere még fejletlen, így nem meglepő, hogy egy csecsemő első éve alatt akár 7-8 alkalommal is megfázhat.

De kora miatt nem jelenthetnek megoldást a különféle vény nélkül kapható készítmények. Nézzük, mivel enyhíthetjük a tüneteket.

A kisbabák szervezete még nincs felkészülve az azt támadó többtucatnyi vírusfajtára, a megfázást okozókat pedig különösen könnyű elkapni, hiszen már egy köhögés vagy tüsszentés is könnyedén megfertőzheti a fejletlen immunrendszert. Babánkon a megfertőződéstől számított 1-3 napon belül észlelhetjük a megfázás tüneteit, például a bedugult orrot, a gyakori tüsszögést, a köhögést, a nyugtalanságot, étvágytalanságot vagy a hőemelkedést. Azonban csecsemőknek és tipegőknek még nem ajánlott tipikusan megfázásra való gyógykészítményeket alkalmazni, ezért mással kell próbálkoznunk, ha segíteni szeretnénk. Észben kell tartanunk azt is, hogy a megfázásra nincs különösebb gyógyító megoldás, pár nap elmúltával magától kezd majd el jobban lenni a kicsi, míg a legtöbb esetben a megfázás 7-10 nap alatt teljesen el is múlik.

Szüntessük meg a dugulást

A csecsemők, különösen életük első 6 hónapja alatt, az orrukon keresztül lélegeznek, így nem csoda, ha az egyik legkényelmetlenebb tünetet a megfázással járó orrdugulás jelenti a számukra. Ha észleljük, hogy a picinek légzési nehézségei vannak, ne késlekedjünk elővenni az orrszívót, hiszen fiatal kora miatt elengedhetetlen, hogy babánk képes legyen orron át lélegezni. Hatékonyabbá tehetjük a folyamatot, ha először sóoldatos orrcseppet cseppentünk babánk orrába: ez fellazítja a felgyülemlett nyálkát, amelyet így könnyebb lesz kiszippantani.

Folyadék

Ahogy a felnőttek, úgy a kisbabák is elveszthetik étvágyukat mikor megbetegszenek. Azonban esetükben nagyon oda kell figyelni, hiszen különösen könnyen kiszáradhat szervezetük. Ha a zöldségekhez vagy a táphoz nincs is kedve csecsemőnknek, próbáljuk meg szoptatni vagy tejet ajánlani neki üvegből, ha pedig ezeket sem fogadja el, kérjük ki orvosunk véleményét valamilyen elektrolit-pótló készítményről.

Segítsünk hatékonyan köhögni

Kisbabánk még nem rendelkezik megfelelően erős izmokkal ahhoz, hogy kellően erős legyen a köhögése, így pedig a torok és a légutak környékén felgyülemlett nyák nem tud felszakadozni, és zavarni fogja. Segíthetünk neki azzal, ha a fürdőszobában forró vizet eresztve gőzössé tesszük a levegőt, és babánkat bevisszük pár percre. A meleg gőz fellazítja a légutakban találhat nyákot, így pedig könnyebb lesz azt kiköhögnie.

Párásító

A téli fűtési szezonban különösen fontos, hogy a benti száraz levegőt kissé nedvesebbé tegyük, babánk köhögésén pedig sokat segíthet, ha a délutáni és az esti alvás közben működik egy párásító a szobában.

Mikor hívjunk orvost?

3 hónapnál fiatalabb csecsemő esetében mindenképpen orvosi ellenőrzésre lesz szükségünk, így jelentkezzünk be már az első tünetek megjelenésénél. Idősebb babák és totyogók esetében kérjünk orvosi segítséget, ha a testhőmérséklete eléri a 38.5 °C-ot, ha az orrszívás és a köhögés ellenére is légzési nehézségekkel küzd a gyermek, ha semmit nem hajlandó megenni vagy meginni, vagy ha aluszékonnyá válik.

benu.hu