Nyitva tartás : hétfőtől - péntekig 7:30-19:00, Szombaton 7:30-12:00
  Tel : +36 77 581 029

Tippek, hogy megfázással is tudjunk aludni

Fáj a torkunk, be van dugulva az orrunk, köhögünk… Megfázás esetén másra sem vágyunk, mint egy pihentető alvásra, azonban ez nem olyan egyszerű. Az alábbi tippeknek hála többé már betegen sem lesz kínszenvedés az alvás.

Tea

Lefekvés előtt igyunk egy bögre koffeinmentes fekete teát. Sok antioxidánst, továbbá teobromint tartalmaz, ami nyugtatólag hat a hörgőkre. A tea melegének köszönhetően a lerakódott váladék is fellazul.

Oldjunk fel egy fél teáskanál sót egy pohár langyos vízben, és gargalizáljunk vele kb. 10 másodpercig. Ez a gyógymód enyhülést hoz torokfájás esetén.

Sötétség

Teljesen sötétítsünk be a hálószobában. A legminimálisabb fény is megakadályozhatja a pihentető alvást, ugyanis az agynak azt a jelzést adja, hogy már reggel van, és fel kell kelni. Ha nincs arra lehetőségünk, hogy teljesen besötétítsünk, akkor használjunk alvómaszkot.

Hideg

A sötétség mellett a megfelelő hőfok is rendkívül fontos, ugyanis az agyunk akkor kerül alvó üzemmódba, ha lecsökken a testünk hőmérséklete. Az ideális szobahőmérséklet a 16-18 °C.

Meleg zuhany

Lefekvés előtt vegyünk egy forró zuhanyt, ugyanis az utána lecsökkenő testhőmérsékletünk alvó üzemmódba küldi az agyunkat. Van azonban még egy jó hatása, ugyanis a meleg gőz kitisztítja a bedugult orrunkat. Lázas gyerekek esetében nem ajánlott ez a módszer.

Zokni

Mielőtt befekszünk a meleg ágyba, vegyünk fel zoknit. Egy svéd kutatás szerint, ha jó meleg a lábunk, akkor könnyebben el tudunk lazulni és aludni.

Párna megemelése

Megfázás esetén sokat segíthet, ha egy plusz párnát használunk alváshoz, így magasabban lesz a fejünk, ezáltal pedig csökken a nyomás az orrmelléküregben, azaz könnyebben kapunk levegőt.

Kapcsoljunk ki!

A legtöbben akkor sem tudunk kikapcsolni, amikor betegen fekszünk otthon. Folyamatosan jár az agyunk, amitől csak nehezen tudunk elaludni. Próbáljunk meg meditálni, írjuk le a gondolatainkat, hallgassunk nyugtató zenét vagy olvassunk, így pikkpakk el fogunk szenderülni.

benu.hu