Nyitva tartás : hétfőtől - péntekig 7:30-19:00, Szombaton 7:30-12:00
  Tel : +36 77 581 029

Küzd az ekcémával? Segítünk!

 

Forduljon bizalommal a Majsa Patika munkatársaihoz. 

Az atópiás dermatitis (ekcéma) egy viszketéssel járó bőrgyulladás. Ez általában egy hosszú távú, krónikus elváltozás, amely asztmával vagy szénanáthával is társulhat.
Az ekcéma bármely bőrterületet érintheti, de általában a karokon és a térd mögött jelenik meg. Időközönként fellángolnak a kellemetlen tünetek, majd egy időre elmúlnak. Az atópiás dermatitis kiváltó oka ismeretlen, de gyakrabban fordul elő azok között, akik örökölték az érzékeny bőrt és a szervezetük immunrendszere hibásan működik [Forrás: MayoClinic.com].

Az atópiás dermatitis (ekcéma) jelei és tünetei
  • Piros – barnásszürke színű foltok.
  • Viszketés, amely igen súlyos is lehet, különösen éjszaka.
  • Kicsi, kiemelkedő dudorok, amelyekből szivároghat folyadék és kikérgesedhet, ha megkarcoljuk.
  • Megvastagodott, repedezett vagy hámló bőr.
  • Nyers, érzékeny az bőr a vakarástól.

Bár a foltok bárhol előfordulhat, de leggyakrabban a kezeken és a lábakon jelennek meg, leginkább a könyök hajlatban, a térd mögött, a boka, a csukló, az arc, a nyak és a mellkas felső részén. Az atópiás dermatitis a szem körüli bőrterületet is érintheti, beleértve a szemhéjat is. Vakarás, dörzsölés bőrpírt és duzzanatot okozhat a szem körül.
Az atópiás dermatitis leggyakrabban gyermekkorban kezdődik, és 5 éves kor előtt is kialakulhat és az egész felnőttkort is végig kísérheti. Időnként a tünetek fellángolnak, majd enyhülnek egy ideig, akár több évig is tarthat a tünetmentes időszak. A viszketés igen súlyos is lehet, és a vakarózás még több kiütés kialakulását eredményezi, amelyek még inkább fokozzák a viszketést, ami még súlyosabb gyulladáshoz vezet. Ha a bőr védőrétege – a bőrbarrier – megtörik, a bőrön elszaporodhatnak olyan fertőző baktériumok, mint a Staphylococcus aureus, amelyek normál működésnél csak kis számban élnek a bőrön. Ez a folyamat egy ördögi körhöz vezet, amely során a tünetek egyre súlyosabbak lesznek. Ennek a megállítása pedig igen nehéz feladat.

Az atópiás dermatitis kezelésénél nagyon fontos a megfelelő tisztító és speciális ápoló szerek használata. Erősebb bőrpír estén, viszketés, hámló bőrtünetek esetén azonban elengedhetetlenül fontos a hatóanyag-tartalmú helyi kezelés.

Ebben segítenek a professzionális minőségű BIODERMA termékek, amelyek adalékanyagok nélkül, “mélyről” táplálják a bőrt.

Tanácsért forduljon bizalommal a Majsa Patika munkatársaihoz – a gyógyszertárban számos BIODERMA termék közül is válogathat.

MP