Nyitva tartás : hétfőtől - péntekig 7:30-19:00, Szombaton 7:30-12:00
  Tel : +36 77 581 029

Gyógyszer, amely megvédhet a korai haláltól

Igen erős immunerősítő gyógyszert fejlesztettek ki, ami képes megnövelni a halálos bőrrákban szenvedők élettartamát.

A jelenleg még csak kísérleti fázisban lévő készítményt eddig 655 betegen próbálták ki, esetükben a melanóma már előrehaladott állapotban volt, de negyven százalékuk 3 évvel a gyógyszer használatba vétele után még életben volt. Az eddigi legjobb becslések szerint ennyi idő után a túlélési arány mindössze 10-20 százalék lehetett volna.
A fenti, pembrolizumabot tartalmazó gyógyszer (Keytruda) – mint minden immunterápiás készítmény – a védekezőképességet erősíti, amelynek révén a szervezet képes a rákos sejteket eredménnyel elpusztítani. Egyes ráktípusoknál, mint amilyen a bőrrák is, a tapasztalatok szerintez a módszer kitolhatja a betegek élettartamát.
Ezzel párhuzamosan egy másik gyártó szintén egy új, nivolumab-tartalmú kísérleti gyógyszert (Opdivo) is fejleszt, amelynél az 5 éves túlélés esély 15-ről 34 százalékra ugrott.
Michael Postow, a New Yorki Memorial Sloan Kettering Cancer Center onkológusa szerint azoknál a betegeknél, akiknél melanómát diagnosztizáltak, teljesen normális a félelem érzése, hiszen a halálozási statisztikák elég egyértelműek, de az új, immunerősítő gyógyszerek hatására már túlélési-kimutatásokat érdemes készíteniük az adatelemzőknek.
Az immunterápiás orvosságokat a sikeres bőrrák-tesztek után a szintén nagyon magas halálozási arányú tüdőrákban szenvedő betegeken kezdik tanulmányozni, és ugyancsak kezdetét veszi a húgyhólyagrák és a Hodkin-limfóma tesztelése is. A készítmények hátránya, hogy jelenleg nagyon drágák és hosszú kezelési időtartamot igényelnek.
A pembrolizumab tesztalanyai között egyébként megtalálhatjuk Jimmy Carter volt amerikai elnököt is, akinél szinte csodákat tett a szer.
forrás: hazipatika.hu